Cykling og Tour de France som Søren Pedersens vigtige våben mod en kronisk, invaliderende sygdom
Søren Pedersen fra Bindslev klikker i cykelskoene og tager kampen op mod Tour de France-bjerge for at få en cykeloplevelse ud over det sædvanlige, men også for at gøre en forskel for mere end 100.000 danskere.
Der venter Søren Pedersen noget af en cykel- såvel som personlig udfordring i Frankrig, når han skal køre hårnålesving efter hårnålesving, stigning efter stigning samt højdemeter efter højdemeter på mestrenes asfalt om ganske kort tid.
Sidste sommer stod Søren ved en skillevej i sit liv, da han faldt ned fra en stige og slog hovedet
Undersøgelserne viste for højt blodtryk, dårlige levertal og for mange kilo på vægten – og hans læge lagde ikke fingre imellem. Han skulle i gang med at dyrke motion og tabe 30 kilo – og det skulle være nu.
“Jeg har altid set Tour de France og syntes, det så sjovt ud med cykling i bjergene. Nogle dage efter snakken med min læge så jeg en reklame for Cykelnerven, og så tænkte jeg: Så må det være nu,” fortæller Søren.
Når Danmarks hårdeste velgørenhedscykelløb, nemlig Scleroseforeningens flagskibsevent, Cykelnerven, løber af stablen i de franske Tour de France-bjerge få uger inden verdens største cykelløb, står menuen nemlig på hårde stigninger for Søren og de 500 andre cykelmotionister fra hele landet.
Alt sammen for at samle livsvigtige midler ind i kampen mod sclerose.
Sclerose er en autoimmun sygdom, der påvirker centralnervesystemet og kan udløse forskellige symptomer i kroppen og hjernen
Og det er lige præcis den sygdom, Cykelnerven er etableret for at samle midler ind til – til forskningen i sclerose, der på sigt skal være nøglen til at bekæmpe sygdommen helt, samt til at forbedre livet for mennesker med sclerose og deres familier.
For Søren er det en stor cykel- og naturoplevelse, der venter ham i Frankrig lige om lidt. Men også dét at gøre en mærkbar forskel for mere end 100.000 danskere, der hver dag er berørte af den kroniske, invaliderende sygdom, er noget, der har stor betydning:
"Det tiltalte mig at kunne gøre noget godt for andre samtidig med, at jeg selv stod et sted, hvor jeg skulle gøre noget drastisk for mig selv,” siger Søren og fortsætter:
“Man kommer nemt til at brokke sig over småting i hverdagen – og netop derfor gør det et stort indtryk at møde nogen, der kæmper med større udfordringer end en selv, og alligevel klarer det imponerende godt.”
12., 13. og 14. etape af Tour de France
På Cykelnerven 2025 kører rytterne nogle af de afgørende bjerge og stigninger, der er på årets Tour de France-rute. Det er mere præcis bjerge og stigninger fra årets etape 12, 13 og 14 af Tour de France, som Søren og de andre ryttere skal prøve kræfter med.
Cykeludfordringen bliver skudt i gang fra det sydlige Frankrig og fra den mindre landsby, Luz-Saint-Sauveur, der fra alle sider er omgivet af legendariske tour-stigninger og kun få minutter fra opkørsler til både Col du Tourmalet, Hautacam og Luz Ardiden. Bjerge, der i den grad er historiske Tour de France-bjerge. Især i danskerregi.
Det er blot tre ganske særlige Tour de France-bjerge ud af en alenlang liste, som årets ryttere skal kæmpe sig igennem på fire dage i sadlen.
Fire cykeldage, hvor alle ryttere efterfølgende kan sidde hjemme i sofaen og tænke tilbage på, hvordan det var at cykle lige præcis dét hårnålesving, endelig at nå toppen af dét bjerg og ikke mindst, hvorfor det så var okay at føle sig presset, når selv Pogačar hiver efter vejret på dén stigning.
Krævende udfordring – på den flinke måde
At en af Cykelnervens ambassadører, der er med til at planlægge årets rute og selv cykler med hvert år, er Danmarks skarpeste Tour de France-ekspert, er heller ingen tilfældighed. Nemlig Dennis Ritter:
- Den nære sammenhæng med Tour de France giver Cykelnerven noget unikt og enestående, og det er også derfor, det er en stor ære for sådan en som mig, der har beskæftiget sig med Tour’en på nærmeste hold i 23 år, at være ambassadør på Cykelnerven, siger han og fremhæver, at Cykelnerven er en hård, fysisk krævende udfordring – på den flinke måde:
- Det er fysiske udfordringer fra øverste hylde, for ambitionerne er altid store på Cykelnerven. Uanset hvilken rute og hvilke bjerge, Tour de France-ledelsen vælger, tager vi altid udfordringen op.
Dennis Ritter og resten af Cykelnervens cykelentusiaster tager ikke kun kampen op mod de mange højdemeter for den exceptionelle oplevelses skyld. For dem alle er det både en personlig udfordring på viljestyrke og udholdenhed, men også et vigtigt bidrag i kampen mod sclerose.
Hvad er Cykelnerven?
Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af cykelentusiaster om ét fælles mål: at samle penge ind i kampen for en verden uden sclerose.
Sidste år, i 2024, samlede årets ryttere 12.900.000 kr. ind.
I 2025 drager Cykelnerven for 12. år i træk afsted mod Frankrig, hvor rytterne er inddelt i lokale hold samt virksomhedsteams, der sikrer, at hele Danmark er repræsenteret.
Inden for de seneste 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i dag lever 19.146 danskere med den uhelbredelige sygdom, der oftest rammer unge mennesker i alderen 20-40 år.
Cykelnervens fornemmeste opgave er at samle midler ind, der kan være med til at stoppe denne negative udvikling og samtidig kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen.
Udover Dennis Ritter består Cykelnervens ambassadørkorps af: Tom Kristensen, Peter Tanev, Klavs Bruun Jørgensen, Eskild Ebbesen og Niels Laulund, Camilla Pedersen, Claus Elming, Sanne Jakobsen, Christian Moberg, Martin Jørgensen, Thomas Helveg, Thomas Castberg, Sophie Fjellvang-Sølling, Emil Vinjebo og Mikael Kamber.
KONTAKT
For yderligere information om Cykelnerven og Scleroseforeningen eller kontakt til den lokale rytter kontakt venligst:
Kommunikationsansvarlig
Camilla Hansen Gjedde
Tlf: 27820618 / Mail: cgj@scleroseforeningen.dk